بیوتروریسم در جنگ شناختی: یک مطالعه مروری
کد مقاله : 1442-COG
نویسندگان
محمدمهدی امینی، امیرحسین فرج زاده *، محمد حسن کاظمی
دانشگاه علوم پزشکی ارتش
چکیده مقاله
مقدمه:جنگ بیولوژیکی و بیوتروریسم شامل استفاده عمدی از میکروارگانیسم‌های بیماری‌زا یا بیوتوکسین‌ها برای آسیب رساندن به انسان‌ها، حیوانات یا گیاهان است سیستم عصبی، یکی از آسیب‌پذیرترین اهداف در رویدادهای تروریسم زیستی به حساب می‌آید. عوامل بیولوژیکی متعددی، از جمله باکتری‌ها و ویروس‌ها می‌توانند منجر به اختلالات جدی عصبی و اختلالات شناختی شوند. .
مواد و روش‌ها: در این مطالعه مروری، مقالات منتشرشده بین سال‌های 1339 تا 1403 (1960 تا 2024) مورد بررسی قرار گرفت ومجموعاً در جستجوی اولیه تعداد 286 مقاله یافت شد. پس از بررسی 45مقاله انتخاب شد
یافته‌ها: باتوجه به اینکه شناخت فرد به سلامت سیستم عصبی بستگی دارد و اختلالات عصبی می توانند سبب اختلالات شناختی در فرد شوند خلاصه ای از پژوهش های صورت گرفته در حیطه نوروبیوتروریسم و عوارض شناختی آن از جمله حافظه ، توجه و تمرکز ، تعادل روانی بررسی شدو عوارض شناختی ، تاریخچه حمله بیوتروریسمی ، درمان های نوین عوامل نوروبیوتروریسم شامل باسیلوس آنتراسیس ،واریولا ،یرسینیا پستیس،بروسلا،بوتولینوم توکسین،عوامل شیمیایی،نوروتوکسین های غذاهای دریایی،انو ذرات،ویروس نیل غربی (WNV)،کورنا،سم رسین،ویروس زیکا،ویروس هرپس و هپاتیت،اچ ای وی،ویروس آنسفالیت اسبی ونزوئلایی،کوکسـیلا بورنتی،فرانسـیلا تولارنسـیسدر جدول مربوطه ذکر گردید.
بحث و نتیجه‌گیری:.هدف این مطالعه، بررسی و جمع‌بندی مطالعات انجام‌گرفته در مورد عوارض شناختی عوامل بیوتروریسم بود. مرور مطالعات نشان داد که عوامل بیماری زا می توانند باعث وخامت قابل توجهی در عملکردهای شناختی از جمله حافظه کاری، حافظه اپیزودیک، سرعت پردازش اطلاعات و توجه و تمرکز شوند. که توسط عفونت هایی موثر بر سیستم عصبی مرکزی (CNS) ایجاد می شود.
کلیدواژه ها
بیوتروریسم، اختلال حافظه، جنگ شناختی، اختلال توجه، اختلال عصبی
وضعیت: پذیرفته شده