آمادگی شناختی فرماندهان در محیط‌های عملیاتی نبردهای نوین
کد مقاله : 1303-COG
نویسندگان
مرتضی طالبی *
دافوس آجا
چکیده مقاله
هدف: . پژوهش حاضر با هدف احصاء ابعاد ، مؤلفه‌ها و شاخص‌های آمادگی شناختی فرماندهان به‌منظور سازگاری و مواجهه مؤثر با محیط‌های عملیاتی نبردهای مدرن انجام شده است.
روش‌شناسی: این پژوهش از حیث هدف، کاربردی و رویکرد آن در جمع‌آوری و تجزیه‌وتحلیل داده‌ها آمیخته است. در بخش کیفی از روش فراترکیب و تحلیل محتوا و جامعه تحقیق منابع علمی معتبر منتشرشده مطالعات علوم شناختی در عرصه دفاعی در بازه 2000 تا 2024 است. پژوهش‌های منتخب شامل 50 مقاله از پایگاه‌های معتبر علمی است که به روش نمونه‌گیری هدفمند و بر اساس برنامه (CASP) و قاعده اشباع نظری انتخاب شده است. در بخش مصاحبه و اعتباریابی مدل، جامعه مشارکت‌کنندگان پژوهش 8 نفر از خبرگانی بودند که در ارتباط با موضوع دارای سابقه علمی و عملی بودنداستفاده شده است.
یافته‌ها: نتایج حاصل نشان داد که الگوی مفهومی آمادگی شناختی فرماندهان از 6 بعد ؛ عملکردهای شناختی، شناخت بدنمند، انگیزش، دانش نظامی، دانش صف‌آرایی و دانش عمومی و تعداد 23 مؤلفه تشکیل شده است. نتایج تحلیل عاملی تأییدی در بخش کمی نیز نشان داد ابعاد،مؤلفه‌ها و شاخص‌های الگو دارای بار عاملی و تأثیر معنی‌داری برسازه‌های مربوطه هستند و داده‌های حاصل از این پژوهش با ساختار عاملی این مقیاس برازش مناسبی دارد.
نتیجه‌گیری: اعمال فرماندهی و تصمیم‌گیری در سطوح عملیاتی و در مواجهه با وضعیت پر ابهام و همراه با عدم قطعیت، فقط با اتکا به رویکردهای متداول و فناور محور و بدون در نظر گرفتن آمادگی‌های شناختی فرماندهان صحنه عملیات مقدور نیست.
کلیدواژه ها
آمادگی، آمادگی دفاعی، آمادگی شناختی ،
وضعیت: پذیرفته شده