بررسی رابطه ویژگی‌های شخصیتی و تفکر انتقادی مدیران
کد مقاله : 1202-COG
نویسندگان
مرتضی زراعت کار *
کارمند
چکیده مقاله
زمینه و هدف: تفکر انتقادی یکی از ضروری‌ترین مهارت‌های شناختی برای مدیران است که به تحلیل مسائل، تصمیم‌گیری منطقی و حل مشکلات پیچیده کمک می‌کند. از سوی دیگر، ویژگی‌های شخصیتی به‌عنوان عوامل پایدار روان‌شناختی می‌توانند در نحوه عملکرد شناختی و رفتاری افراد تأثیرگذار باشند. این مطالعه با هدف بررسی رابطه بین ویژگی‌های شخصیتی و تفکر انتقادی مدیران انجام شده است.
روش پژوهش: نظر به محدود بودن جامعه تحقیق، براساس فرمول کوکران تعداد 126 نفر از مدیران میانی یکی از شرکت‌های صنعتی شهر شیراز به‌صورت تصادفی-خوشه‌ای به‌عنوان نمونه انتخاب شدند. داده‌ها از طریق پرسش‌نامه 16 عاملی شخصیت کتل و آزمون تفکر انتقادی واتسون-گلیزر جمع‌آوری شدند. باتوجه‌به اینکه پژوهش حاضر توصیفی و از نوع همبستگی می‌باشد، برای تجزیه‌وتحلیل داده‌ها از روش‌های آماری توصیفی و استنباطی استفاده گردید.
یافته‌ها: تجزیه‌وتحلیل داده‌ها نشان داد که عامل B (استدلال) با r=0.315 و p=0.000 و عامل C (ثبات هیجانی) با r=0.159 و p=0.046 با تفکر انتقادی مدیران رابطه معنی‌دار و مثبت دارند. بین سایر عوامل شخصیتی با تفکر انتقادی رابطه معنی‌داری پیدا نشد. همچنین با استفاده از تحلیل رگرسیون چندگانه، عوامل مذکور توانستند توانایی تفکر انتقادی مدیران را پیش‌بینی کنند.
نتیجه‌گیری: ویژگی ثبات عاطفی به مدیران کمک می‌کند تا در شرایط استرس‌زا، از تصمیمات احساسی پرهیز کرده و بر اساس منطق عمل کنند. همچنین افرادی که نمره بالایی در ویژگی استدلال دارند، توانایی تحلیل و ارزیابی اطلاعات بیشتری دارند و قادرند به شکل منطقی و استدلالی به مسائل و چالش‌ها پاسخ دهند.
کلیدواژه ها
تفکر انتقادی، مهارت‌های شناختی مدیران، ویژگی‌های شخصیتی
وضعیت: پذیرفته شده