سناریوهای بیوتروریسم شناختی با تأکید بر نقش سازمان اطلاعات فراجا
کد مقاله : 1024-COG
نویسندگان
علیرضا نجفی *
نظامی
چکیده مقاله
زمینه و هدف: با توسعه فناوری‌های نوین ، بیوتروریسم شناختی به‌عنوان یکی از تهدیدات نوین امنیتی مطرح شده است. این پژوهش به بررسی سناریوهای مختلف بیوتروریسم شناختی با تأکید بر نقش سازمان اطلاعات فراجا در شناسایی و مقابله با این تهدیدات می‌پردازد. هدف اصلی تحقیق، ارزیابی چگونگی اثرگذاری سازمان اطلاعات فراجا در مقابله با تهدیدات بیوتروریستی شناختی است.
روش‌تحقیق: پژوهش با رویکرد آینده‌پژوهی، به این پرسش پاسخ داده است که: چه سناریوهای محتملی را برای بیوتروریسم شناختی می‌توان تصور کرد؟ در هر کدام از این سناریوها وضعیت آمادگی برای مقابله با این تهدیدات و نقش‌آفرینی سازمان اطلاعات فراجا به چه شکل خواهد بود؟ به همین منظور از رویکرد پیترشوارتز براى سناریونویسی استفاده شده است. روش پژوهش، خبره‌محور و مبتنی بر مصاحبه است و براى تجزیه وتحلیل داده ها نیز نظرات 20نفر از خبرگان و صاحبنظران مرتبط با به صورت کیفی مورد تحلیل قرار گرفته است.
یافته‌ها: یافته‌های نشان می‌دهد که سطح سواد رسانه‌ای جامعه، امنیت سایبری و توانایی سازمان اطلاعات فراجا در شناسایی و مقابله با بیوتروریسم شناختی از مهم‌ترین عوامل تأثیرگذار هستند. همچنین، میزان اعتماد عمومی به نهادهای حکومتی نقش مهمی در جلوگیری از گسترش تهدیدات دارد.
نتیجه‌گیری: نتایج تحقیق نشان می‌دهد که سازمان اطلاعات فراجا باید با استفاده از فناوری‌های نوین و هماهنگی بیشتر بین‌نهادی، ظرفیت‌های خود را در مقابله با بیوتروریسم شناختی تقویت کند. تقویت سواد رسانه‌ای عمومی و افزایش امنیت سایبری نیز از جمله اقداماتی است که به کاهش آسیب‌پذیری در برابر این تهدیدات کمک خواهد کرد.
کلیدواژه ها
بیوتروریسم شناختی، سازمان اطلاعات فراجا، جنگ‌های شناختی، امنیت ملی، سواد رسانه‌ای، امنیت سایبری
وضعیت: پذیرفته شده